Indyk łączy w sobie zarówno 70% białego mięsa, jak i 30% ciemnego mięsa, jest zarówno bogate w białko, jak i niskotłuszczowe (z wyjątkiem skóry). Chude mięso dostarcza wielu cennych składników, wśród których najważniejsze jest właśnie pełnowartościowe białko zawierające komplet wszystkich aminokwasów egzogennych. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Mięso z indyka jest też źródłem witamin, zwłaszcza tych z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, cynk, selen, miedź, potas. Ponadto filet i udo indyka (bez skóry) mają niską zawartość tłuszczów nasyconych, których ograniczenie w diecie pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Mięso to dostarcza również duże ilości tryptofanu, który jest prekursorem przekaźnika nerwowego - serotoniny, której niedobory prowadzą do zaburzeń funkcjonowania organizmu takich jak bezsenność, czy depresja.
Mięso indyka charakteryzuje się przede wszystkim niską zawartością tłuszczu przy dużej zawartości białka, przy czym warto zauważyć, iż białko pochodzące z mięsa z indyka jest szczególnie zalecane dla alergików, ponieważ rzadko uczula. Jest ono często stosowane jako alternatywa dla kurczaka w hipoalergicznych karmach dla psów i kotów, ponieważ jest często nowym źródłem białka dla większości zwierząt. Indyk to również pokarm łatwo wchłanialny oraz lekkostrawny - jest dobrze trawiony, a zawarte w nim składniki odżywcze są dobrze przyswajane i chętnie spożywane przez Nasze psy i koty. Specjaliści polecają go przede wszystkim zwierzętom z wrażliwym przewodem pokarmowym, cierpiącym na cukrzycę, skłonnym do alergii, anemii i nietolerancji pokarmowych oraz czworonogom mało aktywnym i tym z nadwagą, ponieważ jest idealny do redukcji masy ciała.
Pod względem żywieniowym indyk jest zasadniczo podobny do kurczaka, chociaż zawiera mniej tłuszczu. Dostarcza więcej składników mineralnych w porównaniu do mięsa z kurczaka, ale także od wieprzowiny. Podobnie jak wołowina, indyk zapewnia doskonałe połączenie wartości odżywczych i przystępnej ceny oraz zawiera więcej białka i mniej tłuszczu niż wołowina czy wieprzowina.
Warto dodać, że hodowla indyków nie jest tak intensywna jak kurcząt, a większość ptaków cieszy się o wiele większą przestrzenią i spędzaniem czasu na świeżym powietrzu. Indyk jest zwierzęciem bardziej wrażliwym - nie da się go zamknąć w małych klatkach bez dostępu do świeżego powietrza, ponieważ szybko zacznie chorować. Wbrew ogólnej opinii, w hodowlach tych ptaków stosowanie hormonów jest surowo zabronione i przestrzeganie tego zakazu jest skrupulatnie kontrolowane, zanim mięso trafi do sprzedaży. Natomiast antybiotyki podaje się jedynie w ściśle określonych, uzasadnionych sytuacjach. Podczas chowu nie ma potrzeb stosowania antybiotyków w celach profilaktycznych, ponieważ w porównaniu do kurczaka, ptaki nie są chowane w ciasnych klatkach, zatem prawdopodobieństwo przenoszenia różnego rodzaju infekcji pomiędzy poszczególnymi osobnikami jest dużo mniejsze. Dzięki temu ryzyko pozostałości antybiotyków w mięsie jest mniejsze.
Prawidłowe żywienie zwierząt domowych jest najważniejszym filarem gwarantującym im zdrowie, aż po późną starość. Bez względu na etap życia podstawą kociej i psiej diety musi być dobrej jakości białko. Selekcja mięsa, które pochodzi z chowu bez antybiotyków z małych, lokalnych i sprawdzonych hodowli z Polski, brak ulepszaczy, wypełniaczy czy wzmacniaczy smaku oraz ręczna produkcja to dobry wybór, gdy chcesz zapewnić swojemu podopiecznemu najlepsze, naturalne przysmaki ze 100% mięsa. Przysmaki „Pan Zwierz” z suszonej piersi indyka skutecznie zadbają o zdrowie, siłę, kondycję oraz doskonałe samopoczucie Twojego Pupila. Polecamy zwłaszcza psom i kotom przebywającym na diecie – dzięki ręcznemu rozbiorowi mięsa, jest ono pozbawione zarówno tłuszczu jak i przerostów, dzięki czemu zmniejszamy kaloryczność przysmaków pozostawiając jedynie to, co najbardziej zdrowe i wartościowe.
Skład: 100% suszone mięso z indyka.
Składniki analityczne: białko 88,29%, woda 6,1%, popiół surowy (mikroelementy) 4%, tłuszcz 3,29%, włókno surowe 0,47%.