Kaczka, obok gęsiny jest uznawana za najbardziej szlachetnie mięso drobiowe. Kacze mięso to doskonałe źródło hipoalergicznego białka o dobrej strawności i smakowitości. Jest zaliczane do tzw. tłustego drobiu - zawiera około 21 % białka w filecie, średnia zawartość to 15 %. Z kolei tłuszczu w całej tuszce jest nawet 28 %, a w filecie ok. 8 %. A jednak tłuszcz kaczy to jedynie w 35% nasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałe 65% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (50% jednonienasycone i 15% wielonienasycone). Jest to zdecydowanie najzdrowszy pod tym względem tłuszcz zwierzęcy – w dodatku wykwintny w smaku.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w mięsie z kaczki korzystnie wpływając na zdrowie, wygląd oraz kondycję naszego Pupila - w szczególności regulują pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Pełnią także ważną rolę w wyciszaniu stanów zapalnych oraz mają wypływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i odporność organizmu. Spożywanie mięsa kaczego jest zalecane przede wszystkim rekonwalescentom, którzy muszą się zregenerować i odbudować siły po przebytej chorobie, ale także futrzakom wykazującym zwiększoną aktywność fizyczną - wzrost kaloryczności diety jest idealna np. dla psów sportowych.
Mięso z kaczki jest bogatym źródłem witamin z grupy A, B, C i E, zawiera duże ilości odżywiającego kości fosforu, żelaza i wapnia. Witamina B1 (tiamina) wspomaga pracę układu krążenia, wpływa pozytywnie na wzrost i rozwój kości, B6 (pirydoksyna) odgrywa znaczącą rolę w przemianach białka i tłuszczu w organizmie, natomiast witamina B12 bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku. Mięso kacze zawiera również cynk i selen, który bierze czynny udział w zwalczaniu wolnych rodników. Selen natomiast pomaga w ustabilizowaniu funkcjonowania tarczycy. Warto pamiętać również o wysokim stężeniu żelaza w tym mięsie.
Mięso z kaczki jest łatwostrawne, często z powodzeniem stosowane u zwierząt z wrażliwym przewodem pokarmowym. Coraz częściej również u Naszych psów i kotów lekarze weterynarii wykrywają alergie, nietolerancje pokarmowe czy uczulenia. Bardzo często w przeprowadzeniu diety eliminacyjnej jako jedyne źródła białka pochodzenia zwierzęcego wybierana jest kaczka. Dieta eliminacyjna polega ona na podawaniu zwierzęciu pokarmu zawierającego jeden rodzaj białka. Konieczne jest, aby taka dieta trwała minimum od 6 do 8 tygodni i była rygorystycznie przestrzegana – należy zwłaszcza uważać na skład przysmaków i dodatków do diety. Na zakończenie diety często zalecana jest próba prowokacyjna – podanie niewielkiej ilości podejrzewanego alergenu i ocena reakcji organizmu.
Wybór kaczki w diecie psa, czy kota jest dobrym pomysłem. Warto wiedzieć, że kaczki nie są przeznaczone do typowego chowu przemysłowego. Charakter chowu kaczek w Polsce różni się od ferm kurcząt brojlerów – kaczki są chowane w warunkach wolno wybiegowych z dostępem do świeżego powietrza i zbiorników wodnych oraz żywione ziarnami zbóż i pokarmem zielonym, co ma znaczenie przy wzroście ekologicznej świadomości konsumpcji.
Właściwości mięsa kaczki stanowią ją smakowitym, niezwykle wartościowym i bardzo odżywczym posiłkiem - polecane jest psom i kotom wszystkich ras i wielkości oraz tym z problemami alergicznymi. Po karmę z kaczką warto sięgnąć jesienią i zimą kiedy nasze futrzaki wymagają diety szczególnie bogatej w białko oraz duża dawkę witamin, minerałów i substancji wzmacniających ich odporność. Ponadto kaczka jest jednym z najlepszych białek do karmienia wybrednych szczeniąt, czy kociąt. Różnorodność w diecie jest optymalnym kluczem żywienia psów i kotów. Starajmy się zmieniać składniki diety, naszych Pupili - zapewni to im długie i szczęśliwe życie.
Skład: 100% suszone mięso z kaczki.
Składniki analityczne: białko 84,37%, woda 6,7%, tłuszcz 5,86%, popiół surowy (mikroelementy) 4,85%, włókno surowe 0,82%.